دسترسی سریع

 

 

نظر سنجی

مجوز رسانه

  

شرایط بحرانی سینماهای کشور

زبان خاص سینما در میان هنرهای دیگر برای اهل آن تقدسی ویژه دارد. وظیفه خاص سینما تعهدی است به جامعه و حقیقت. روانشناسی ویژه ای که در نهاد سینما است مخاطبش را امیدوارانه به واکنش مثبت و متاسفانه هرزگاه به واکنش منفی وا می دارد و او را به خیزشی در راستای بهبود شرایط بشری برمی انگیزد و یا به خواب غافلند و تخدیری فرو می برد تو را می لرزاند از این که از طریق آن چه می گویی که ارزش گفتنش باشد و چگونه می گویی که به دل نشیند و بر انگیزد و از درد برهاند و جامعه ای که در آن طبیب جسم نباشد می میرد اما اگر پزشک فرهنگ و هنرمند متعهد و امانتدار نباشد چهجنگیوچهدرندگانی.

شرایط اجتماعی در کشور در حال حاضر در بحران به سر می برد همه از هجوم فرهنگی غرب صحبت می کنند و از ماهواره هایی می گویند که ظاهرا ظهور فعالیتشان بیشتر می شود از آینده بگذریم و به زمان حاضر توجه کنیم در حال حاضر کسانی که از راه ماهواره تغذیه می شوند 80 برابر تماشاچیان سینمای ایران هستند. چه فیلمهایی از شبکه های ماهواره پخش می شود فیلمهای فرهنگی که هیچ مناسبتی با ضوابط جامعه ی کنونی ایران ندارند سهل است کاملا مغایر و نافی آن اصول هستند آیا این هجوم گسترده فرهنگی غرب نیست؟ آیا این هجوم گسترده متوجه مخاطبین خاص است و فقط طبقه ی خاصی از جامعه است که به تماشای شبکه های مختلف ماهواره می نشینند و بقیه مردم از تعرض این پدیده شوم در امان هستند اگر هست چگونه می توان با آن مبارزه کرد؟ سوالی که باید مسؤلین فرهنگی و مذهبی کشور پاسخگوی آن به مردم به خصوص جامعه ای کهجوانان کشور باشند مشکل از کجاست؟ آیا شبکه های مختلف سیما یا همین رسانه ی ملی از تهیه و پخش برنامه ها و فیلم و سریال های خانواده عاجز مانده اند و یا سینمای ایران کمبود سناریوی و غیره دارد و یا شرایط فیلمسازان به دلیل مداخلات غیر کارشناسی کسانی که هیچگونه شناخت و اطلاعاتی در فرهنگ فیلم و سینما ندارند باعث به وجود آمدن بحران در سینما و رسانه ملی شده است. شرایط فیلم و سریال سازی مداخلات افراد غیر مسئول در ایران بر هیچکس پوشیده نیست. تولید در بحران به سر می برد و هزینه ی آن روز به روز بالاتر می رود. ورشکستگی سینماهای کشور را از دولتی گرفته تا بخش خصوصی تهدید می کند اگر اگر دولت حمایت نکند نفس سینما حداقل برای مدتی نامعلومی بریده خواهد شد رشد بی رویه تورم و نبود نقدینگی و رکود اقتصادی در تمام صنوف در جامعه بخصوص در سال جاری یعنی 1394خبر از فاجعه در آینده ای نه چندان دور خبر می دهد تعداد ورشکستگان صنعتی و فرهنگی و تولیدی در سال جاری و آینده بدون شک افزایش خواهد یافت به موزات این ورشکستگی که در حقیقت هم علت است و هم معلول مخاطب عام فاصله ی بیشتری از سینما خواهد گرفت. وضعیت سینماهای نمایش دهنده فاجعه بار است. همه صنوف در کشور واقعا و حقیقتا نمی توانند دخل و خرج کنند تقریبا کلیه ی صاحبان سینمایهای سراسر کشور هم آماده اند اگر اجبار برداشته شود تغییر شغل دهند و سینما رل تعطیل کنید چرا که وضعیت معلول عدم جلب تماشاچی مورد نیاز است و و بالا بردن بلیط سینما و دیگر ملزمات زندگی مردم توسط دولت در جامعه دردی را دوا نمی کند فقط می تواند به حذف روزافزون قشرهای کم درآمد که مخاطبین دائمی سینما هستند منجر شود در شرایطی که استقبال مردم از یک فیلم در نظر عده ای از مسئولین که دارای تعصبات قرون وسطائی هستند مترادف یا بی ارزش بودن آن اثر است و شخصیت فیلمساز با برچسبهایی همچون ساده اندیش، ساده انگار، عوام پسند فیلم فارسی مورد هجوم قرار می گیرد. چطور توقع که سرمایه گذاری داریم شخصی و فیلم سازان به این امر مهم کمر همت ببندند و رشد خود را در این راه جستوجو کنند؟ در زمان کنونی که معرفی یک فیلم ایرانی به یک جشنواره ی خارجی به تشخیص و منزلت فیلم ساز تبدیل شده است. به نظر عقلایی نمی رسد که توقع داشته باشیم فیلم سازان در صدد رو در رویی با تهاجم فرهنگی غرب باشند.

 گزارش اکبر بزرگمهر

 

 

گزارشی از وضعیت سینماهای استان لرستان؛
از اوایل دهه هشتاد تعطیلی سالن های سینما در شهرستان های استان لرستان شدت گرفت و تعداد زیادی از سینماهای لرستان تعطیل شدند.

سالن های سینما نیز مانند پارک ها، کتابخانه ها و دیگر مکان های فرهنگی  یکی از اماکن عمومی است که هم به لحاظ فرهنگی و هم به لحاظ تفریحی می توانند اوقات فراغت مردم را پر کنند.

این در صورتی ممکن است که  مسئولان فرهنگی لرستان درک درستی از اهمیت و جایگاه سینما داشته باشند و به سینما به عنوان یک مکان عمومی نگاه کنند.

این در حالی است که از اوایل دهه هشتاد تعطیلی سالن های سینما در شهرستان های استان شدت گرفت و تعداد زیادی از سینماهای لرستان تعطیل شدند.

 

نحوه نامطلوب اکران فیلم از عواملی است که موجب شده تا سالن های سینما در استان یکی پس از دیگری و در روندی پرشتاب به تعطیلی کشانده شوند. وضعیت نامناسب سالن و کمبود مخاطب در سینماهای استان هم از دیگر چالش های پیش روی سینمای استان است.

ریزش مخاطبان سینما و از سوی دیگر فرسودگی بسیاری از سالن ها باعث شده، برخی سالن های سینما در استان به سالن هایی متروکه مبدل شوند. بر همین اساس وضعیت سینمای لرستان را با افراد اهل فن و کارشناسان مورد بررسی قرار داده ایم.

نمایش خانگی و کاهش مخاطب

مسئول امور سینمایی سمعی و بصری لرستان عنوان می کند: متأسفانه نمایش خانگی فیلم های سینمایی در سال های اخیر در بین خانواده ها افزایش پیدا کرده است و همین موضوع تعداد مخاطبان در سینما را کاهش داده است.

به گفته مسئول امور سینمایی، سمعی و بصری استان از 9سینمای استان تنها 4 سینما فعال است و 5 سینمای دیگر تعطیل شده ‌اند.

وضعیت سینماهای استان

«غلامرضا منوچهری» ادامه می دهد: سینما «استقلال» خرم آباد، تحت حمایت حوزه هنری دارای دو سالن 124 و 280 نفره است که جمعا 320 صندلی دارد، سینما «فلسطین بروجرد» هم  زیر نظر حوزه هنری و با ظرفیت 1000 نفر فعال است.

سینما استقلال

وی می افزاید: سینماهای «کیهان» در دورود و «تماشا» در الیگودرز هم با ظرفیت 300 نفره تنها سالن‌ های دیجیتال فعال در استان هستند.

سینماهای تعطیل شده لرستان

مسئول امور سینمایی، سمعی و بصری استان با اشاره به سینماهای تعطیل شده در استان می گوید: سینما «ایران» و «عصر جدید» خرم آباد، «سعید» نورآباد، «رنگین کمان» الشتر و «آزادی» بروجرد در حال حاضر تعطیل هستند و به علت نبود مخاطب قصد تغییر کاربری دارند.

منوچهری در مورد آمار مخاطبین سینماهای استان هم می گوید: به جز دو سالن سینما استقلال که شاید در پر مخاطب ‌ترین زمان روزی 40 یا 50 بیننده داشته باشند، بقیه سینماها مخاطبینشان صفر است.

سینما

پرمخاطب ترین سینمای استان

وی درخصوص پرمخاطب ترین سینمای استان هم می گوید: سینما استقلال خرم آباد با بیش از 4 هزار نفر بیشترین مخاطب را به خود اختصاص داده است.

این مقام مسئول در ادامه با اشاره به پرفروش ترین فیلم سال هم می افزاید: فیلم شیار 143 در امسال با 355 مخاطب در بالاترین جایگاه قرار گرفت که در یک روز و سه سانس اکران شده است.

شیار 143

منوچهری با اشاره به چالش های پیش روی سینمای استان می گوید: متاسفانه فیلم های تاپ در اختیار سینمای لرستان  قرار نمی گیرد و فقط برخی فیلم ها به سینماهای استان داده می شود که این موضوع یکی از مشکلات در حوزه سینمای استان است.

وی ادامه می دهد: گاهی نیز یک فیلم خوب بعد از اینکه در شهرهای بزرگ و تهران اکران می شود با گذشت 6 ماه از اکران آن در اختیار استان ما گذاشته می شود که متاسفانه مردم، آن فیلم را در منزل تماشا کرده اند.

بی توجهی دولت به سینماها

مسئول امور سینمایی، سمعی و بصری استان می گوید: قرار بود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 500 میلیون تومان به سینماها کمک کند؛ ولی متاسفانه این موضوع به فراموشی سپرده شده و صنعت سینما همچنان با مشکل روبرو است. به گفته وی تنها علتی که سینماها در لرستان باز هستند روشن نگاه داشتن چراغ سینما است.

این مقام مسئول ادامه می دهد: در حالی که سعی می ‌شود فیلم‌ های روز را روی پرده بیاوریم، اما باز هم مخاطبان چندان علاقه ای نشان نمی‌ دهند. منوچهری تجهیزات نامناسب و کمبود بودجه را هم از دیگر مشکلات سینماهای استان عنوان می کند.

وی می افزاید: سینما یک صنعت است؛ این در حالی است که یارانه های حذف شده(برق، تلفن و غیره) این صنعت را با چالشی جدی مواجه کرده به طوری که هزینه های پرداختی در سینماها 3برابر آنچه که دولت تعیین می کند در سوبسید یارانه ها پرداخت می شود.

سینما

منوچهری در خصوص وضعیت سینماهای استان نسبت به استان های هم جوار هم می افزاید: سینمای استان نسبت به استان های ایلام، کرمانشاه و همدان چندان تفاوتی وجود ندارد ولی سینمای کرمانشاه از نظر تجهیزات و تعداد وضعیت مطلوب تری دارد.

منوچهری با اشاره به راهکار افزایش مخاطبان در سینماهای استان می گوید: اگر در سال اکران دو فیلم خوب را داشته باشیم به تعداد مخاطبان اضافه خواهد شد. به گفته وی اکران فیلم های خارجی هم می تواند نقش موثری در افزایش مخاطبان داشته باشد.

کاهش سینما در خرم آباد

مدیر انجمن سینمای جوان لرستان هم در این خصوص می گوید: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در خرم آباد 5 سینما داشته ایم ولی اکنون تنها یک سینما با دو سالن داریم.

«محمدرضا گوهری» ادامه می دهد: این کمبود سینما به بی توجهی مسئولان و ناآشنا بودن آنها به تاثیر سینما در زندگی مردم مربوط شود. وی معتقد است که در زمینه فرهنگی، صنعت سینما باید در اولویت قرار داده شود.

سینما

گوهری در خصوص وضعیت سینماهای استان می گوید: مرمت نکردن برخی سینماها که در جریان انقلاب تخریب شدند و ساختمان های سینما به صورت مخروبه باقی مانند که می توان به  سینما آریا خرم آباد اشاره کرد که پس از 35 سال هنوز تکلیفش مشخص نشده است و تنها یک نیمه تابلو از آن باقی مانده است.

نبود استقبال مردم، مشکلات اقتصادی، نبود پخش فیلم های خارجی و کیفیت کم فیلم های ایرانی از جمله چالش های پیش روی صنعت سینما در استان است که گوهری به آن اشاره می کند.

ماهواره و تلویزیون، رقیب سینما

وی اما مهمترین دلیل کم رونق بودن سینماها را وجود ماهواره و تلویزیون عنوان می کند و می گوید:  این دو موضوع به رقیب سختی برای سینما تبدیل شده اند.

گوهری ادامه می دهد: با توجه به سرعت در زندگی بشر دیگر تماشاچیان رغبت ندارند که دو ساعت یک فیلم را ببینند و همین باعث می شود که فیلم کوتاه در زندگی مردم در آینده از اهمیت بیشتری برخوردار شود و جای خود را به سالن های سینما دهد.

ورود تکنولوژی و کم رونق شدن سینماها

یک کارشناس امور سینمایی هم با اشاره به وضعیت نامطلوب سینماها در استان می گوید: ورود تکنولوژی ها در سال های اخیر باعث شده که افراد به روزترین فیلم ها را در منزل ببینند.

«غلامرضا نعمت پور» نبود کیفیت و قابل قبول نبودن تکنولوژی های به روز در سینما را از عواملی عنوان می کند که باعث تنزل مخاطبان سینما شده است.

ضعف فیلمسازان

وی ضعف خود فیلمسازها در نوشتن فیلمنامه های جذاب از دیگر مشکلات سینما در جذب مخاطب مطرح می کند و ادامه می دهد: داستان های عاشقانه دیگر برای مردم جذابیت ندارند.

غلامرضا نعمت پور

نعمت پور می گوید: مردم آشنایی بیشتری با فیلم بومی دارند و همین خودش می تواند به تعداد مخاطبان کمک کند.

نعمت پور ادامه می دهد: البته تنها در جذب مخاطبان بومی سازی صرفا نقشی ندارد بلکه عوامل دیگری هم از اهمیت بالایی برخوردار است که از جمله می توان به انتخاب سوژه ها اشاره کرد.

از دست رفتن  بازار سینما

یک دکترای جامعه شناس هم در خصوص وضعیت نامطلوب سینماهای استان می گوید: مراکز فرهنگی مانند سینما به دلایل متعدد بازارشان را از دست داده اند.

«مجتبی ترکارانی »ادامه می دهد: با پیشرفت تکنولوژی سینما هم رونق اولیه خود را از دست داده است به شکلی که الان بسیاری از سینماهای استان، کارکرد مطلوب گذشته خود را ندارند.

سینما

بی توجهی مسئولان به مسائل فرهنگی

وی با اشاره به دلایل کم رونق بودن سینماها در استان می گوید: جامعه و مسئولان نسبت به مسائل فرهنگی کم توجه یا بی توجه هستند.

این دکترای جامعه شناسی می افزاید: من به وضعیت سینماهای استان خوش بین نیستم و معتقدم سینماها دیگر کارکرد خود را از دست داده اند مگر شرایط برای رونق آنها فراهم شود.

مدیر
Author: مدیر
خبرنگار :
محمود داوودی نژاد
عنوان :
مدیر مسئول پایگاه خبری افلاک ورزشی

نوشتن دیدگاه

Back to Top